Hatha yoga is een vorm van yoga waarbij fysieke houdingen gecombineerd worden met adem- en concentratieoefeningen. Deze worden op een rustige manier aangeboden en zijn voor een ieder toegankelijk, en een ieder oefent binnen zijn/haar eigen mogelijkheden. Juist deze rustige manier van oefenen met gebruikmaking van de adem en de adembeweging geeft meer bewustzijn op allerlei gebied. Het kan zo een positief effect hebben op je hele gestel; op je fysiek en mentaal prettiger voelen, flexibeler, krachtiger en meer ontspannen.


In Yin yoga worden houdingen langer aangehouden, meestal zo'n 3 tot 5 minuten, waarbij er een zo groot mogelijke ontspanning in de houding is en de zwaartekracht en de rust meewerken in de houding. Door zo'n houding aan te nemen ontstaat er een rekking, die effect heeft op de dieper liggende weefsels in het lichaam, met name ook de bindweefsels. 

Doordat er zo ook een rekking in de gewrichten ontstaat wordt er hyaluronzuur aangemaakt die er voor zorgt dat er vocht aangetrokken wordt waardoor gewrichten langer soepel blijven.

De yin-houdingen zijn voornamelijk vanuit zittende en liggende posities. 

Het langer in een houding zijn kan tegelijkertijd werken als een korte meditatie.Yoga & Dans is een unieke verbinding tussen het rustgevende van de yoga en het vloeiende, sprankelende, meer expressieve van de dans. Houdingen uit de yoga worden gecombineerd met bewegingen uit de danswereld en samengebracht tot een choreografie die op muziek wordt uitgevoerd.

Zo'n choreografie, een combinatie van houdingen en bewegingen in een vloeiend geheel, uitgevoerd op muziek, nodigt uit om de serie bewust te ervaren en verbinding te leggen met jezelf. Het brengt verstilling, en tegelijkertijd kracht en levenslust en momenten van intens genieten.


In een les worden diverse bewegingen in alle rust geoefend, zodat je bewust de oefening en de beweging ervaart, binnen jouw eigen mogelijkheden. Rustig aan wordt er toegewerkt naar een combinatie op muziek, een dans.

De muziek die gebruikt wordt is divers, van klassiek, jazz,fado, afrikaans tot hedendaagse pop.

En juist de combinatie van de beweging en de muziek kan aanvullend en heerlijk zijn! 

Aan een dans kan een bepaalde symboliek of dieperliggende betekenis gekoppeld zijn of het kan gewoon gedanst worden omdat het fijn is en energie of juist rust geeft.


Het mooie van zo'n dans is dat naarmate je 'm vaker doet, hij steeds meer in je systeem gaat zitten en als je het je eigen maakt is het een houvast in je yogabeoefening en een heerlijke flow die je op allerlei gebieden wat brengt.

Ook voor mensen die nog niet eerder gedanst of yoga o.i.d. gedaan hebben, of die met lichamelijke ongemakken kampen, kan dit een prettige vorm zijn, omdat een ieder wordt uitgenodigd binnen zijn eigen mogelijkheden mee te doen en er steeds op geattendeerd wordt de eigen grenzen te respecteren.

Het gaat er niet om of het er mooi uitziet, het gaat er om wat het voor jou doet!
 

Hatha en Yin Yoga

Yoga op muziek

Hatha & Yin

Yoga & Dans