wat is yoga


Yoga, het woord komt uit het Sanskriet en betekent ‘verbinding’, is zoals de Yogavereniging schrijft naast een filosofie ook een leefwijze en een oefen methode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken te zijn (lichaam en geest, buiten en binnen, spanning en ontspanning). Samsara zegt yoga te zien als een ontdekkingsreis; een weg naar harmonie, vrijheid en ontspanning door bewust en met respect te oefenen met wat er is.

Voor mij is een yoga een ‘tool’, een middel om prettiger, gezonder en evenwichtiger te leven, een aanvulling in mijn leven die ik niet meer zou willen missen. Zoals ik ergens las en kan beamen: het maakt dat je je krachtiger, energieker, rustiger, vrolijker, creatiever, tevredener en meer in balans kunt voelen. Door gebruik te maken van lichaamshoudingen in combinatie met de adem, concentratie en eventueel visualisaties en meditatie is yoga een effectieve manier om evenwicht te brengen tussen lichaam en geest.


Yoga kent vele vormen en heeft vele effecten en is inpasbaar en toepasbaar in het dagelijks leven en in de maatschappij waarin we leven. De enige manier om het te ervaren is door het te doen, binnen je eigen mogelijkheden en met respect voor en bewust (wordend) van die eigen mogelijkheden.


Op veel plaatsen kun je een rijtje tegenkomen van mogelijk gunstige effecten die yoga kan hebben.

Hieronder volgen een aantal

-- heeft een gunstige werking op de ademhaling, bloedsomloop, de

    spijsvertering, het kliersysteem,

-- maakt het lichaam soepeler, leniger en krachtiger

-- geeft een betere balans en concentratie

-- zorgt voor betere slaap, verhoogde weerstand etc.

-- verhoogt het zelfinzicht en zelfacceptatie en daardoor     

    zelfverzekerdheid

-- zorgt voor afname van stress en meer rust

-- verhoogt het humeur en zorgt er voor dat je positiever in het leven

    staat.


Paul Grilley zegt in de inleiding van het boek 'Insight Yoga' van Sarah Powers: 'Yoga: a system of practices that activates all levels of a human being'.